از
زمانی که سلول تخم، در اثر لقاح در رحم مادر جایگزین میشود و تقسیمات سلولی انجام
میگیرد. پس از گذشت سه هفته شاهد تشکیل جفت در رحم و ایجاد ارتباط خونی بین مادر
و جنین میباشیم و در این زمان کلیه موارد غذایی لازم برای رشد و تکامل انسان از
طریق جفت و جنین انتقال مییابد و مواد زائد و اکسید کربن از طریق جنین به
بدن مادر انتقال یافته و دفع میشوند. بنابراین انسان از اواخر ماه اول دوره جنینی (زمانی که در
داخل شکم مادر قرار گرفته است) تا روز تولد ارتباط غذایی خود را با مادر حفظ
میکند، انسان از ابتدای خلقت تا لحظه مرگ نیاز به مواد غذایی دارد و چون برای
ادامه حیات تغذیه لازم و ضروری است، پروردگار در قرآن کریم ضمن بیان اهمیت آن به
چگونگی تغذیه سفارش فرموده و در بعضی موارد به موارد غذایی سرشار از ویتامین و
حاوی مواد ارزشمند همانند عسل (نحل 69) زیتون (نحل11 والتین1) و شیر (نحل66) اشاره
فرمودهاند.
میزان انرژی مورد نیاز در
مردان و زنان در سنین مختلف متفاوت است. در سنین بالا مثلا پس از 70 سالگی
همانگونه که قرآن کریم اشاره میفرمایند که در سن پیری اعضا دچار نقص و کمبود
میشوند .بعلت کاهش توده عضلانی در ماهیچههای بدن و همچنین کاهش سوخت و ساز نسبت
به دوره جوانی به مواد غذایی کمتری نیاز هست، که البته برای جلوگیری از سوء تغذیه
و عوارض آن باید از غذاهای مناسب و حاوی ویتامین استفاده نمود.تغذیه و غذا از دیدگاه قرآن
خیلی حائز اهمیت است، زیرا اولا انسان شکر گزاری کرده و حمد و سپاس خدای را برای
روزی هایی که به او عنایت فرموده بجای آورد و ثانیا برای تشویق و تنبیه مومنان و
کافران نیز به مسئله تغذیه و غذا اشاره میفرماید که اهمیت موضوع و اثرات روانی
آنرا مشخص میسازد. پرودگار از تغذیه
بعنوان پاداش افراد صالح و نیکوکار نیز نام بردهاند و انسان موظف است برای شکر
نعمتهای الهی حمد و سپاس خدای را بجا آورد و بطور خلاصه باید گفت استفاده از غذای
مناسب و تغذیه کافی آنقدر اهمیت دارد که خداوند بعنوان یک پیام جهانی به همه
انسانها استفاده از آن را توصیه کردهاند و این توصیه مکرراً در قرآن کریم دیده
میشود. اگر بخواهیم در سه بعد
کلی برنامههای غذایی برای افراد سالم را طبقهبندی کنیم میتوانیم از دیدگاهی خاص
به برنامههای ذیل اشاره کنیم.1- گیاهخوری: شامل مصرف
بیشتر میوهجات و نباتات میگردد. این برنامه به دلیل کوتاه بودن روده انسان نسبت
به حیوانات و همچنین عدم برآورده شدن احتیاجات پروتئینی کامل نیست. در صورتی که
فرد صرفا گیاهخوار باشد، بتدریج دچار کمبود ویتامین B12 و
آهن میگردد که نهایتا منجر به کم خونی میگردد. البته بحث پیرامون این نوع برنامه
غذایی و فواید و مضرات آن در قالب این مطلب نمیگنجد.2-گوشتخواری: بعلت مصرف
بالای گوشت میزان فیبر رژیم غذایی کاهش یافته و فرد دچار یبوست میگردد. همچنین
بعلت کمبود ویتامینهای B,C فرد دچار عوارض ناشی از کمبود ویتامین
میگردد، در ضمن بدلیل بالا بودن پروتئین دریافتی و افزایش سوخت و ساز آنها برای
تامین انرژی مورد نیاز بدن شاهد تولید اسیداوریک و اوره بیشتری در بدن خواهد بود
که افزایش کار کلیهها را بدنبال خواهد داشت و ممکن است افزایش اسیداوریک منجر به
نقرس گردد.3- همه چیز خواری که شامل
مصرف مناسب تمام گروههای غذایی خواهد بود. این برنامه غذایی در اسلام پشنهاد شده و
استفاده از آن مورد تاکید قرار گرفته است.پیامبر اکرم حضرت محمد(ص)
فرمودهاند (برحذر باد فرد سالم از تبعیت رژیم غذایی خاص و محرومیت از برخی مواد
غذایی) علم نوین تغذیه بر این صحه گذاشته است که فرد باید از تمام گروههای غذایی
به میزان مناسب دریافت کند و در صورت موجود بودن شرایط بیماری و خاص با جایگزین نمودن
مواد غذایی مورد نیاز از دیگر گروهها نسبت به تامین انرژی بدن خویش اقدام نماید.در قرآن کریم نیز مصرف تمامی
مواد غذایی مورد اشاره و تاکید قرار گرفته است.** ای مردم بخورید از آنچه
در زمین است؛ حلال پاک را... (بقره168) توصیه به مصرف تمام گروهها** حلال است برای شما شکار
دریا و خوراک آن (مائده96) گروه گوشتقرآن کریم در سوره عبس آیه 24 چنین می فرماید:»فَلْیَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَى
طَعَامِهِ «یعنی آدمی باید به غذایش، خوراکش و به آنچه میخورد؛ توجه داشته باشد که از هر نظر پاک و تمیز، حلال، مباح و قابل خوردن باشد.ا.زینلی
۹۴/۰۲/۰۹
۰
۰
مجمع جهانی حضرت علی اصغر(ع) -شهرستان نجف آباد