طب سنتی و بهار (2)

طب سنتی و بهار (2)

با سلام. امیدواریم روزهای نخستین سال را به خوبی سپری کرده و مثل همراه همیشگی ما باشید . در مطلب هفته گذشته عرضه داشتیم که فصل بهار با تما م زیبائی ها و جاذبه هایش ، مشکلاتی را هم برای ما در پی دارد که ما با آگاهی از نحوه برخورد با چنین مشکلاتی می توانیم سلامت خود را تضمین نمائیم.در این مطلب به بیان چند تدبید مهم می پردازیم:
تدابیر مهم در فصل بهار
1 -  خونگیری (رگ زدن و حجامت) : اطبای  پیشین برترین استفراغ در فصل بهار را استفراغ خون می‌دانستند که توسط انجام عمل حجامت قابل اجرا می‌باشد.
 2 -  تخلیه و تصفیه مزاج به ویژه قی کردن و استفاده از مسهلات: اطبای کهن به مردم سفارش می‌کردند که حتما در آغاز بهار، پیش از انبساط و جداشدن اخلاط از هم و پر شدن رگ‌ها و اندام‌ها از آن، بدن را از اخلاط بد پاک کنند. بهترین زمان شروع پاک‌سازی بهاره از روزهای نخست فروردین‌ماه است و اندام‌های هدف در پاکسازی بهاره کبد، کلیه‌ها و روده‌ها هستند.
3 -  پرهیز از نوشیدنی‌های گرمی‌بخش و بسیار رطوبت‌آور
4 - دوری جستن از غذاهای مولد خون و کم کردن مصرف انواع گوشت
5 -  استفاده از غذاهای سرد که باعث غلیظ و ساکن شدن اخلاط شده و رقت آنها را تعدیل می‌کند.
6 - پرهیز از جنبش‌های بیش از حد بدنی و همچنین انجام ورزش معتدل(سبک‌تر از ورزش در زمستان) هر بامداد پیش از غذا .
7-  پرهیز از جنبش زیاد روانی، زیرا به مزاج هوا کمک می‌نماید و عوارض آن را افزایش می‌دهد.
8 -  پرهیز از انباشتن بدن از غذا و مصرف غذا به دفعات متعدد، زیرا که پربودن،  خود موجب تشدید عوارض این فصل خواهد گردید.
9 - استفاده از نوشیدنی‌ها و رب‌های فرونشاننده گرما مانند شربت ریواس، عرق کاسنی، شربت زرشک ،شربت نارنج ، لیمو و به و غوره و رب غوره
10 -  پرهیز از مصرف مواد گرم و تلخ و تند و شور و تیز
11 -  پوشیدن لباس‌های لطیف و سبک و کم کردن روانداز. لباسهای پنبه‌دار که پنبه آن کم باشد بهترین نوع است.
12 -  اجتناب از حمام خیلی گرم و کل گرم‌کننده‌ها مانند ادویه‌جات و استعمال پایین‌آورنده‌های حرارت و ساکن‌کننده‌های مواد
13 -  پرهیز از مصرف آب با معده خالی و ناشتا
در آخرمطلب را با آموزش یک غذا برای نرم کردن مزاج ، مناسب فصل بهار پایان می‌دهیم:
آش آلو
مواد لازم:
لوبیا چیتی 1 لیوان، عدس 2 قاشق غذاخوری، برنج 3 قاشق غذاخوری، سبزی تازه شامل تره، جعفری و اسفناج پاک کرده 700 گرم، پیاز متوسط یک عدد، آلوبخارا 1لیوان، روغن زیتون 6 الی 7 قاشق غذاخوری، گوجه فرنگی 2 عدد، آب غوره به مقدار لازم، نعناع خشک به مقدار لازم، نمک، فلفل و زردچوبه و گلپر ساییده شده به مقدار لازم.
طرز تهیه:
حبوبات را که از شب قبل خیس کرده‌اید، روی حرارت بگذارید تا به آرامی بجوشد. سپس برنج ها را نیز افزوده و بعد از نیم پز شدن سبزی خرد شده را به همراه نمک و ادویه و گوجه به آن اضافه کنید و به مرور هم بزنید تا  پخته شود. در زمان پخت، آلوها را به آش اضافه کنید. می‌توانید زمانی که آلوها پخته شدند، آنها را در آورید و پس از جدا کردن هسته‌هایشان، دوباره به آش اضافه کنید. در آخر نعناع را با روغن زیتون کمی تفت داده و به آش اضافه می کنیم.
این مقدار غذا برای 4 تا 5 نفر کافی است.
نوش جان.

پایان     
ا.ابن علی
۱۴ فروردين ۹۵ ، ۰۶:۰۷ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
گروه خواص داروهای گیاهی

طب سنتی و بهار (1)

طب سنتی و بهار (1)

با سلام و تبریک سال نو و باآرزوی سالی سرشار از موفقیت و شادکامی برای شما عزیزان همراه.با شروع این فصل زیبا ، مطالبی بر این اساس خدمت شما دوستان ارائه خواهیم کرد. به امید توجه و استفاده شما گرانقدران.
از دیدگاه طب ایرانی، فصل بهار زمانی است که مردم مناطق معتدل محتاج به پوشش زیاد به خاطر سردی هوا و نیز محتاج ترویح به سبب گرمی هوا نباشند.
شروع بهار به سبب روئیدن گیاهان وبرگ برآوردن درختان و ظهور شکوفه‌ها، موجب سبزی و خرمی زمین است و باعث بارداری حیوانات و رونق چهره و بدن و فربهی و سرخی رنگ رو و غیره می‌گردد.
مزاج فصل بهار در حد اعتدال گرم و مرطوب بوده و به دلیل این که این فصل مناسب مزاج روح است، موجب تقویت آن نیزمی‌گردد. این فصل موافق با تمام سنین است و بویژه برای کهنسالان و افرادی با مزاج سرد و خشک مناسب‌ترین فصل برای زندگی و سلامت می‌باشد . به دلیل از بین رفتن سرما و ریزش باران‌های پیاپی و گرمای روز، در بهار قوا تقویت شده و خون در این فصل افزایش می‌یابد و بیماری‌هایی همچون دگرگون شدن خون (اختلاف الدم)، خونریزی بینی، ترک برداشتن رگ‌ها، پیدایش بزاق خون‌آلود، سرفه، بویژه در سرمای بهار که به زمستان شباهت دارد، را به وجود می‌آورد.
در این فصل اخلاط حبس شده در زمستان،رقیق گردیده و به حرکت در می‌آیند و اگر بدن نتواند این اخلاط را به طور کامل دفع نماید، به سوی اندام‌های ضعیف مانند کشاله‌های ران و زیر پوست و اطراف بدن جاری می‌شوند و باعث تولید امراض شایع در این فصل مانند دمل‌ها و ورم‌های چرکی و جوش‌ها و خارش و ورم‌های حلق می‌گردند و اگر وارد مغز شده و به بطن‌های مغزی برسند، موجب بروز صرع و سکته‌ها می‌گردند و اگر به غشاهای مغزی وارد شوند موجب بروز وسواس سوداوی می‌شوند، و اگر به بینی بریزند موجب زکام، گرفتگی صدا، سرفه و....
همچنین ریزش این مواد ردیّه به مفاصل باعث ورم‌های چرکی مفصلی و درد مفاصل می‌گردد. از سوی دیگر هر بیماری که ماده آن در زمستان ساکن باشد، در این فصل به هیجان آمده، نضج یافته و دفع می‌گردد. پس شدت یافتن بیماری در این فصل لزوماً به دلیل بدی آن نیست، بلکه بنا بر انضاج و دفع طبیعت و تقویت آن و نیز پاکسازی بدن و دفع فضولات از آن می‌باشد.
به اعتقاد شیخ الرئیس بوعلی سینا، در این فصل بیماری‌های مزمن نیز بروز می‌یابند. در بهار، بدن کسی که در زمستان به سبب پرخوری و کم‌حرکتی دچار افزایش خلط‌ها گشته‌، برای بیماری‌هایی که زاده این خلط‌ها هستند آمادگی دارد. زیرا بهار مواد خلط‌ها را می‌گدازد.

ادامه دارد ...

ا.ابن علی   

۰۷ فروردين ۹۵ ، ۰۶:۰۰ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
گروه خواص داروهای گیاهی