رسول اکرم(ص) میفرماید: «نان
را گرامی دارید که برای آن ملائکه و بسیاری از اهل زمین در بین عرش تا زمین کار
کردهاند تا آنکه نان برای شما به عمل آمده است.» (حلیه المتقین) اولین عضو سفره، نان است. عضوی
که در نزد همهی مسلمانان جهان از جایگاه و احترام خاصی برخوردار است، همان طور که
پیامبر اعظم(ص) و اهل بیت(ع) بسیار سفارش کردهاند که نان را گرامی بدارید، ولی
باید دید گرامی داشتن نان به چه ترتیب است؟حضرت صادق(ع)میفرماید: «گرامی
داشتن نان به این است که چون نان حاضرشود، بخورید و انتظار چیز دیگری مبرید و دیگر
اینکه نان را زیر ظرف غذا نگذارید.» (حلیه المتقین)
همچنین رسول اکرم(ص) میفرماید:
«نان را با چیزی نبرید و آن را زیر پا نگذارید و مانند درندگان آن را بو مکنید و
اگر بر سر سفرهای برایتان نان و گوشت آوردند، با نان شروع کنید و رخنهی گرسنگی
را با نان ببندید و سپس به سراغ گوشت بروید.» (اصول
کافی،حلیه المتقین(
نکتهای که باید دانست اینکه
نان انواع گوناگونی دارد. بعضی خاصیت بیشتری دارند مانند نان جو و بعضی با آنکه
شاید خوشمزهتر به نظر بیایند، ولی کم خاصیت ترند، مانند نان گندم.
امام صادق(ع) فرمودند: «نان جو
از نان گندم بهتر است، چنانکه اهل بیت از سایر مردم بهتر هستند.» از اقسام دیگر
نان، نان برنجی است که به آن بسیار سفارش شدهاست و برای دفع انواع بیماری های
معده، درمان اسهال، سل و انواع دردها بسیار مفید است.
امام رضا(ع) فرمدند: «هیچ
پیامبری نیست مگر آنکه برای خورندهی نان یا آش جو دعا کردهاست و بر او برکت
فرستاده است و داخل هیچ شکمی نمی شود، مگر آنکه هر دردی که در آن هست بیرون میکند
و نان و طعام جو قوت پیامبران بوده و طعام نیکان است.»
درضمن، باید دانست که برای
خوردن نان، باید نان کامل را ترجیح داد و نان کامل، نانی است که مقوی، مغذی و ازحیث
طعم و عطر و خاصیت کامل باشد. همچنین هضم آن آسان باشد و آرد آن با آسیاب سنگی
آماده شدهباشد. سبوس زیادی داشته باشد، چون چنین نانی هرگز انسان را دچار یبوست
نمیکند و برای اقسام بیماریهای مختلف مفید خواهد بود. امام رضا(ع) نیز فرمودهاند:
«سویق (آرد بو دادهی گندم وجو) خوراکی است که گرسنه را سیر میکند و طعام را هضم
میکند. گوشت را میرویاند و استخوان را محکم میکند. خونریزی را قطع میکند و معده
را نیرومند میکند. صفرا را فرو مینشاند و معده را پاک می کند.هیجان خون و حرارت
بدن را برطرف میکند و در کل هفتاد نوع بلا را دفع میکند.» اما بد نیست چند نکتهی
بهداشتی-تغذیهای از علم امروز نیز دربارهی نان بدانیم و به آن عمل کنیم تا
بتوانیم از این نعمت الهی بسیار خوب و مفید استفاده کنیم.
1-
چیدن
نانهای داغ روی هم کپک زدگی را تسریع و فسادزایی را تسهیل میکند و سبب میشود ضایعات
نان بیشتر شود.
2-
قبل
از سرد شدن کامل نان ها، آنها را دسته دسته نکنید و به محض سرد شدن آنها را در
پلاستیکهای دربسته نگهدارید.
3-
خرید
نان مازاد بر نیاز روزانه، باعث افزایش ضایعات نان میشود. بنابراین از خرید نان
اضافی جداً خودداری کنید.
4-
تا حد
امکان از نانهای سبوسدار در وعدهی غذایی خود استفاده کنید؛ زیرا استفاده از نان
سبوسدار تا 40درصد خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و گوارشی را کاهش میدهد. خوردن
نان سبوسدار مانع جذب سریع قند و چربی در خون میشود و ارزش غذایی بسیار بالایی
دارد.
5-
برای
نگهداری دراز مدت نان، حتماً از فریزر استفاده کنید، نه یخچال.
6-
هنگام
خرید نان، حتماً از سفرههای پارچهای استفاده کنید؛ به این ترتیب نان شما بسیار
مطبوعتر و ماندگارتر خواهدبود.
ا.زینلی
۹۴/۰۱/۲۶
۰
۰
مجمع جهانی حضرت علی اصغر(ع) -شهرستان نجف آباد