در ماه آبان که سردی هوا محسوستر است حتماً باید از قرار گرفتن در مکانهای سرد به خصوص اوایل و اواخر روز اجتناب نمود (به مدت طولانی). مواد مسهل نباید مصرف شود و مصرف انار و میوه فصلی توصیه میشود تا مزاج به خشکی نرود. بهتر است آب کمتر میل شود. مصرف مواد غذایی با طبع گرم همچنان مفید است. در این ماه ورزشها و حرکتهای سنگین مناسب است.
در ماه آذر که سردی هوا غالب شده است استحمام کمتر شود. نوشیدن آب در شب مفید نیست و در اول صبح آب گرم بسیار مناسب است. در پوشاندن بدن از باد و سرما باید دقت کامل شود.
افسردگی فصلی
روانپزشکان سالهاست به تأثیر نور در تشدید برخی بیماریها پی بردهاند و معتقدند برخی انواع افسردگی مثل افسردگی فصلی در فصول پاییز و زمستان به علت کاهش نور دریافتی بدن و در پی آن کاهش هورمون ملاتونین مغز رخ میدهد. امروزه با گسترش شهرنشینی و کمبود نور آفتاب در آپارتمانها، تنشها در فصول سرد افزایش مییابد از اینرو رعایت یکسری نکات به بهبود این وضعیت کمک میکند. مثلاً پیادهروی سبک حدود 10 دقیقه در نزدیکترین پارک، کنار زدن پردهها و استفاده از همان نور اندک، استفاده از مواد غذایی با طبع گرم (گوشت بوقلمون گرم بوده و ماده آرامبخش تولید میکند) و استفاده از غذای سبک هنگام شب. با رعایت این نکات کوچک تغییرات مهمی در زندگی شما رخ میدهد.
مصرف این مواد در پاییز مفید است و توصیه میشود
گوشت بره، شتر، بلدرچین، گندم (نان، جوانه، در آش و سوپ)، نخود و لوبیا (با خیساندن نفخ آن گرفته شود)، سیب، مواد غذایی آبپز و یا کبابی (سرخ کردنی بسیار کم)، میوههای شیرین و آبدار (انار شیرین و انگور شیرین)، کشمش، مویز، بادام، زرده تخممرغ (آب پز یا عسلی)، شیره خرما و انگور، مربای بالنگ، به، سبزیجات، چغندر، ترب، هل و دارچین، انجیر، شیر با عسل، شیر برنج، فرنی و کنجد.
مصرف این مواد در پاییز باید به حداقل برسد
غذاهای آماده و حاضری، غذاهای فریز شده و مانده، سرخ کردنیهای مانده، انواع سس، انواع کنسرو، پنیر پیتزا، انواع تنقلات بستهبندی شده، کاکائو، قهوه، نسکافه، چای پر رنگ، مواد حاوی افزودنی و نگهدارنده، بادمجان، گوشت گاو و گوساله، ماهی شور و دودی، آب لیمو، آبغوره، سرکه، پنیر شور، ماست و دوغ و کشک، نان باگت یا خمیر، قارچ، گوجهفرنگی، میوههای ترش (لیموترش، گریپفروت، انار ترش و پرتقال)، عدس، لوبیا سبز، گوجهفرنگی، ترشیجات.
پایان
ا.ابن علی